ERIC SCHOONES | MUZIEK & PIANOLES IN BOXTEL EN OISTERWIJK

Ideeën over pianoles | deuren openen

“Bad music-making disturbs me, but wonderful music-making disturbs me even more.”
Arturo Benedetti Michelangeli

 

Goed pianospelen is niet moeilijk, gebrekkig pianospelen wel. Het is de taak van de docent om alles wat een leerling belet vrij te zijn uit de weg te ruimen; zoals Artur Schnabel het ooit formuleerde: door ‘op het juiste moment de juiste deur te openen.’

 

Pianospelen gaat over luisteren, bewegen, lezen, denken, voelen, het moet allemaal tegelijk én vanzelf gaan. Dat vergt de nodige voorbereiding. Studeren, oefenen, is iets heel anders dan spelen. Het is nadenken over wat je zou kunnen doen zodat het spelen bijna vanzelf gaat en niet klinkt als poging nummer tienduizend plus één. ‘Practice with your head, think ways to do better’, zei Nathan Milstein.

Je kunt als docent eigenlijk alleen maar iemand leren hoe om te gaan met het gereedschap (de muziek en de piano), als je tenminste van de leerling geen kopie van jezelf wil maken en de leerling de mogelijkheden wil geven zijn of haar eigen gevoel te uiten in muziek.

Ik geef geen groepsles omdat je ook niet je rijbewijs haalt in een groepje, driekwart van de lestijd op de achterbank. Voor mij is de klassieke muziek een onuitputtelijke bron van inspiratie. En ook al speel ik nu een beetje jazz met Sofie Dhondt, nog altijd denk ik vanuit de notentekst en veel minder vanuit eigen composities of improvisaties, al hoort de niet-klassieke muziek zeker ook tot het programma in mijn lespraktijk.


Kom vrijblijvend langs voor een oriënterend gesprek cq. gratis proefles. Thuis kan ik ongestoord werken in een vrijstaande studio en beschik ik over mooie oude instrumenten met een ziel. Een Bechstein piano uit 1893, een Steinway & Sons B-vleugel uit 1901 en een Weber Aeolian Company vleugel uit 1930, plus een digitale Yamaha piano.
Ik ben aangesloten bij EPTA (European Piano Teachers Association), de vakorganisatie voor gediplomeerde pianodocenten. In het verleden schreef ik vele artikelen voor de bladen van EPTA, zowel in Nederland als internationaal.


visie op musiceren